Hlavná cena festivalu potápačských filmov putuje z Tatier do Nemecka

23.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 22. októbra (TASR) - Grand Prix dvadsiateho Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorý dnes vyvrcholil vo Vysokých Tatrách, získal 52-m...
Vysoké Tatry 22. októbra (TASR) - Grand Prix dvadsiateho Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorý dnes vyvrcholil vo Vysokých Tatrách, získal 52-minútový dokument Lovci na Myse búrok Thomasa Behrenda z Nemecka. Film sleduje jeden rok v živote najtypickejších lovcov v tamojších vodách - tuleňa, veľkého bieleho žraloka a morského vtáka suly bielej.

Cenu za najlepší slovenský film získal Igor Marko, ktorý nakrútil 24-minútový film Plutvy na kolesách o splnenom sne telesne postihnutého človeka.
V kategórii čiernobiela fotografia zabodoval Andrej Nekrasov z Ukrajiny, ktorý bol úspešný aj v kategórii farebná fotografia. Za jednotlivé diapozitívy získal cenu Jeremiusz Dutkiewicz z Poľska a za sériu desiatich diapozitívov Jiří Řezníček z Českej republiky. Jeho krajan Miroslav Hrdý si odniesol cenu v kategórii film a video za dielo nakrútené v slaných vodách. V podkategórii \"sladká voda\" porota ocenila Ľudovíta Hanáka zo Slovenska.
Medzi ocenenými slovenskými autormi boli aj Milan Labáth, Martin Tomčík, Jaroslav Blaško a Jaroslav Ďurkovský, ktorý debutoval filmom Oči mora.
Festival je súťažnou prehliadkou filmov a fotografií s tematikou života pod vodou a jeho ochrany. V kategóriách film a video, diafón, diapozitívy, farebná a čiernobiela fotografia prihlásilo 45 autorov zo 14 krajín sveta vyše 240 prác. Najpočetnejšie boli zastúpené Česká republika, Slovensko a Taliansko.
Víťazné filmy opätovne premietnu v nedeľu dopoludnia v hoteli Atrium v Novom Smokovci.
 

Vyberte región

mark